Tarih Öncesi Arkeolojisi

Eğitim Türü : Lisans Puan Türü : EA
Önceki Dönem: TM-4

Amaç

Tarih Öncesi Arkeolojisi, insan soyunun insanlaşma sürecine girişinden, yani alet üreten bir varlık haline gelmesinden başlayarak, yerleşik yaşama geçmesine kadar geçen süreyi inceler. Bu süre, insanlık tarihi sürecinin %99’undan fazla bir bölümünü kapsamaktadır. Bu zaman dilimi içindeki avcı-toplayıcı insanı ve onun yaşam biçimine ilişkin tüm kalıntıları, içinde yaşadığı doğal çevreyi araştırmakta, kazılarla ortaya çıkan buluntuları kronolojik (zaman akımı) bir düzen içinde incelemektedir. Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı ayrıca insanlığın “topluluktan topluma”, bir başka deyişle üretim öncesi ekonomiden üretim ekonomisine geçişini saptamayı amaçlayan kazı ve incelemeler de yapar.

Öğrenim

Lisans programında temel öğretim olarak dünya prehistoryası genel kavram ve tanımların ışığında tanıtılırken, Anadolu Prehistoryasına, özellikle de Paleolitik (Yontmataş) ve Epi-paleolitik Çağ’a ağırlık verilmektedir. Anadolu ve dünyada prehistorik açıdan yapılan kazı ve araştırmalarla ortaya konan sonuç ve veriler, kuramsal ve uygulamalı bir biçimde derslerin konuları içine dağıtılarak öğrencilere aktarılır.

Kariyer

Tarih Öncesi Arkeolojisi programını bitirenler Arkeolog unvanı alırlar. Mezunların en yaygın çalışma alanı müzelerdir. Müzelerde çalışmaları durumunda teknik eleman olarak görevlendirilirler. Özel yeteneğe sahip mezunlar çeşitli gazetelerde, dergilerde ve basın yayın kuruluşlarında değişik görevlerde çalışmalar yapabilmektedirler. Bir diğer ve önemli çalışma alanı da üniversitelerde akademik kariyer yapmaktır.

Eğitim Türü Puan
Türü
Taban
Puan
Türkiye
Başarı
Sırası
Kontenjan
Tarih Öncesi Arkeolojisi
Ankara Üniversitesi
Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi
Lisans EA 282,461 550.571 30 Aday
Tarih Öncesi Arkeolojisi
İstanbul Üniversitesi
Edebiyat Fakültesi
Lisans EA 291,563 475.161 50 Aday
YKS Tercih Robotu
KPSS Tercih Robotu