Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Tercih Robotu nedir?
Yanıt: Üniversite adaylarına, tercihlerinde yardımcı olan bir programdır.

Soru: Tercih Robotu ücretli bir servis midir?
Yanıt: Hayır, herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz.

Soru: Üye olmam gerekiyor mu?
Yanıt: Üyelik tamamen isteğinize bağlıdır. Tercih Robotu programından yararlanırken üye olmanız gerekmiyor. Ancak, birden fazla liste hazırlamak ve "Tercih Sepeti" kaydı yapmak isterseniz sitemize üye olmanız gerekir.

Soru: Tercih Robotu'ndan tercih yapabilmek için ne tür verilere ihtiyacım olacak?
Yanıt: ÖSYM'nin açıkladığı YKS Sonuç Belgenizdeki bilgilere ihtiyacınız olacak. Sonuç belgenizi bilgisayarınızın masa üstüne kaydetmiş olmanız gerekecek.

Soru: YKS sonuç belgemdeki verileri programa yerleştirirken nelere dikkat etmeliyim?
Yanıt: YKS Sonuç Belgeniz, Tercih Robotu'nda belirtildiği gibi sisteme aktarıldıktan sonra TC kimlik numaranızla kaydedilir ve otomatik olarak ekrana getirilir. Bu işlemi bir kez yaptıktan sonra sistem sonuç belgenizi kaydeder. İstediğiniz zaman bilgilerinizi sistemden silebilirsiniz.

Soru: Tercihimi yapmadan önce sitenizdeki verilerden nasıl yararlanabilirim?
Yanıt: Sitemiz, adayların tercih yaparken ihtiyaç duyabileceği tüm verileri kapsamaktadır.

Soru: ÜNİVERSİTELER başlığı altındaki verilerden nasıl yararlanabilirim?
Yanıt: Sınav sisteminde yer alan tüm üniversiteler hakkında genel bilgi bulabilirsin. Devlet, vakıf, KKTC ve vakıf meslek yüksekokullarının künye ve genel tanıtım yazılarına ulaşabilirsin. Ayrıca akademik profil ve programlarını inceleyebilirsin.

Soru: BÖLÜMLER başlığı altındaki verilerden nasıl yararlanabilirim?
Yanıt: Adayların tercih yapabileceği tüm programların verileri bu başlık altında yer almaktadır. İsterseniz tümünü listeleyebilir isterseniz ilgi alanınıza göre (örnek tıp) seçim yaparak bölüm ve programları görebilirsiniz. Seçiminizi, üniversite, puan türü ve öğrenim süresine göre de listeleyebilirsiniz. Listelediğiniz bölüm ve programın üzerine tıkladığınızda; o programla ilgili kılavuzda yer alan tüm bilgilerin (özel koşulları dahil) ayrıntılı bilgilerini de bulabilirsiniz.

Soru: MESLEKLER başlığı altındaki verilerden nasıl yararlanabilirim?
Yanıt: Adayların tercih yapmadan önce okumak istedikleri bölümden mezun olduklarında nasıl bir meslek insanı olabileceklerini inceleyebilecekleri bölümdür. Bu meslekle ilgili okunması gereken dersler ve kariyer olanakları da anlatılmaktadır. Ayrıca ilgili mesleğe ulaşılması için okunması gereken bölüm ve programın hangi üniversitelerde bulunduğunu da görebilirsiniz.

Soru: TERCİH ROBOTU başlığı altındaki verilerden nasıl yararlanabilirim?
Yanıt: Üniversite adaylarının tercihlerini en doğru şekilde yapabilmesi için hazırlanan bölümdür. 1999 yılından buyana adayların hizmetinde olan ve güvenle kullanılan bir programdır. Patenti ve marka hakkı şirketimize aittir ve yasa dışı kullananları engellemek amacıyla gerekli davalar açılmış ve marka tescili de Yargıtay tarafından adımıza onanmıştır.

Soru: YKS sonuç belgemde yer alan puanıma göre mi tercih yapmalıyım, Türkiye başarı sırama göre mi tercih yapmalıyım?
Yanıt: Tercih Robotu'ndan her iki veriye göre de tercih listenizi oluşturmak için yararlanabilirsiniz. Ancak en doğru tercih listesini Türkiye Başarı sırasına göre oluşturabileceğinizi unutmayın.

Soru: TERCİH ROBOTU başlığına tıkladıktan sonra ne yapmalıyım?
Yanıt: Öncelikle ÖSYM'nin açıkladığı YKS Sonuç Belgenizi bilgisayarınızın masa üstüne kaydetmiş olmanız gerekir. TC kimlik numaranızı ilgili kutucuğa girmelisiniz. "Devam Et" tıkladığınızda masa üstüne kaydettiğiniz sonuç belgenizi "Gözat" başlığına tıklayarak sisteme kaydedersiniz. Böylece sonuç belgeniz Tercih Robotu'na aktarılmış olacaktır. Bu işlemi bir kez yaptıktan sonra sistem sonuç belgenizi kaydeder ve yeniden bu işlemi yapmanıza gerek kalmaz. Sistem sınava girmiş adaylara hizmet verdiği için sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar hariç sınava girmeyen veya hatalı girilen TC kimlik numarasıyla işlem yapmaz.

Soru: SONUÇ BELGEM aktarıldıktan sonra ne yapmalıyım?
Yanıt: Sonuçların size ait olduğunu gördükten sonra. "Devam Et" tıkladığınızda okumak istediğiniz (Türkiye, KKTC veya Yurt Dışı) illeri veya tümünü tercih edebilirsiniz. Sonraki ekranda ise üniversite türü, puan türü ya da tercih kriterlerinizle ilgili kutucukları tıklamalısınız.

Soru: SONRAKİ EKRANDA ne yapmalıyım?
Yanıt: Sonraki ekran, sizin mezun olduğunuz lise ve alanınıza, puanlarınıza, başarı sıranıza ve tıkladığınız kriterlerinize göre tercih yapabileceğiniz tüm bölüm ve programları sayılarıyla birlikte listeler. İsterseniz sadece bir bölümü arattırıp onu da listeleyebilirsiniz. Buradan seçmek istediğiniz bölümün üzerine gelip tıklamalısınız.

Soru: BÖLÜMVE PROGRAMLARI seçtikten sonra ne yapmalıyım?
Yanıt: "Devam Et" tıkladığınızda robotumuzun sizin için oluşturduğu tercih listesini görebileceğiniz ekran gelir. Buradaki listeyi robot sizin için girdiğiniz kriterlere göre sıralamıştır. Ancak tercih listenizin son halini sizin oluşturmanızda yarar olduğunu gördüğümüzden istediğiniz seçimleri yapma olanağını sunuyoruz. Listeyi inceleyebilir, bölümün başlığına tıklayarak ilgili bölümün koşullarını da içeren tam ayrıntılı bilgilerini görebilirsiniz. İsterseniz listeyi arattırma yapıp yeniden sıralayabilirsiniz. Buradan tercih listenize almak istediğiniz bölümleri sırasıyla tıklamanız gerekir.

Soru: SONRAKİ EKRANDA ne yapmalıyım?
Yanıt: TERCİH SEPETİ'nize son halini vereceğiniz ekrandasınız artık. Robot sizin için en doğru sıralamayla (tabiki girdiğiniz kriterlere göre) bir tercih listesi oluşturdu. İsterseniz bu sıralamayı değiştirebilir, istemediğiniz bölümü silebilirsiniz. İsterseniz de "Önceki Adım" butonlarıyla geriye dönebilir yeni seçimler yapabilirsiniz. Bu ekrandaki tercih listenizi bir yazıcıda yazdırabilir, danışmak istediğiniz kişilerle değerlendirebilirsiniz.

Soru: Tercihlerimi yaptıktan sonra kaydedebilir miyim?
Yanıt: Tercihlerinizi Tercih Sepeti'ne koyduktan sonra kaydedebilirsiniz. İsterseniz bir yazıcıdan yazdırabilirsiniz. Ancak, birden fazla tercih listesi oluşturmak istiyorsanız üye olmanız gerekmektedir.

Soru: Sormak istediğim soru burada yer almıyor, size nasıl ulaşabilirim?
Yanıt: Buraya tıklayarak sorunuzu iletebilirsiniz. En kısa sürede size yanıtınızı göndermeye çalışacağız

YKS Tercih Robotu
KPSS Tercih Robotu