Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi

Eğitim Türü : Önlisans Puan Türü : TYT
Önceki Dönem: YGS-1

Amaç

Demiryollarında enerji tesisleri, elektrikli işletme tesisleri ile santrallerin ve sinyalizasyonun, kent içi raylı ulaşım sistemlerinin elektrik ve elektronik aksamının ayarlarını ve düzenli kontrolünü, bakım ve onarımını, sistemin her zaman aktif halde tutulma işlemini yapan kişidir.

Öğrenim

Mesleğin eğitimi liseden sonra 2 yıldır. 2 yıllık (4 yarıyıl) eğitim boyunca öğrenciler aşağıda yer alan dersleri almaktadırlar. 1. Yarıyılda; Temel Bilgi Teknolojisi, Matematik I, Raylı Sistem Bilgisi, İş Güvenliği, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri I, Teknik Resim, 2. Yarıyılda; Matematik II, Raylı Sistem Trafiği, Devre Analizi, Ölçme Tekniği, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri II, 3. Yarıyılda; Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemleri I, Enerji Tesisleri, Elektrik İşletme Tesisleri I, Haberleşme Teknolojisi, Elektronik, 4. Yarıyılda; Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemleri II, Elektrik İşletme Tesisleri II, Demiryolu Haberleşmesi, Santral Teknolojisi, Sinyal Tekniği, Bunun yanı sıra 1. yılın 1. ve 2. yarıyıl dönemlerinde, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Türk Dili, Yabancı Dil gibi kültür derslerini alırlar. Öğrenciler Personel Bilgisi, Genel Yol Bilgisi, Genel Raylı Sistem İşletmeciliği, Genel Makine Bilgisi, Demiryollarının Tarihi Gelişimi, Bilgisayar destekli devre Analizi, Topografya gibi mesleki dersleri seçmeli ders olarak okumaktadırlar. Ayrıca, 30 iş günü staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

Kariyer

Meslek elemanlarınınTCDD Genel Müdürlüğü ve bazı büyükşehir belediyelerince taşeron firmalara verilen yeraltı treni ve tramvay yapımı işleri çalışma alanlarıdır.

YKS Tercih Robotu
KPSS Tercih Robotu